23 Eylül 2014 Salı

Marksizm'in ve Sosyalizmin Sorunları Sempozyumu Hazırlık Girişimi’nden Kamuoyuna Duyuru


17-18 Ekim 2014 tarihlerinde Marksizmin ve Sosyalizmin Sorunları başlıklı, ayrı ama birbiriyle bağlantılı, iki sempozyum düzenlemeyi planlamış ve bu konularla ilgilenenlere yapılan çağrıyla hem hazırlıkları örgütlemek hem de tartışmaları yazılı biçimde sürdürebilmek için bir mail grubu oluşturmuştuk. Sempozyumu düzenleyen, yayılan haberlerin aksine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi değil, Marksizmin ve Sosyalizmin Sorunları Sempozyumu Hazırlık Girişimi'dir. Girişim, herkese açık bir mail grubudur, tüm yazışmalar herkese açıktır ve isteyen üye olabilmektedir.  Bütün kararlar da bu mail grubunda alınmaktadır.
Sempozyumu düzenlerken, tüm kamuoyuna yapılan çağrının yanı sıra,   sempozyumların konularıyla ilgili olabileceği düşünülen ve önerilen 100'den fazla kişiye, çağrıdan haberleri olmayabileceğini düşünerek,  kısa bilgilendirmelerle çağrı metnini ekstradan yolladık. Hiç kimseyi davetli konuşmacı ya da protokol konuşmacısı olarak çağırmadık.
Türkiye'de Marksizmin Sorunları konusuna ilgi duyduğu ve/veya eşitlikçi ve dayanışmacı bir toplumu (Kolay ve yaygın bir anlaşma olanağı sağladığı için, “Sosyalizm” sözcüğü kullanıldı.) amaçladığı düşünülen yazar, politik aktivist veya bilim insanlarına yollanan bu çağrıda bir yanlış anlama olmaması ve özel bir davet olarak görülmemesi için de ayrıca kuralların herkes için geçerli olduğu vurgulandı.
Bu çerçevede, bu konulara yoğunlaştığı bilinen ve kitaplarında bu konulardaki görüşlerini ifade eden Abdullah Öcalan'a da sempozyum duyurusu gönderilmiştir. Elbet kendi özel durumundan dolayı buna katılamayacağının bilincindeydik ama bu sempozyum aynı zamanda yazılı olarak zamana yayılmış biçimde sürecek bir sempozyumdu.
Yollanan çağrıya göre, bildiri sunacaklardan 15 Eylül'e kadar özgeçmiş ve bildiri özetlerini göndermeleri, 30 Eylül'e kadar da bildirilerinin tam metnini yollamaları isteniyordu.   Sempozyumlardaki sözlü sunumlar için ise ilk gönderilen altışar bildirinin öncelikli olacağı belirtilmiştir. Özetle, hiç kimse özel olarak çağrılmış değildir.
Düşünce ve ifade özgürlüğüne inancımız gereği, koşulları ne olursa olsun, herkese aynı çağrı aynı şartlarda gönderilmiş, bütün başvurular eşit koşullara tabi olarak kabul edilmiştir. 15 Eylül'e kadar da 25 bildiri başlığı ve kısa özeti gelmiştir.
14 Eylül 2014 tarihinde (yani tam başvuruların son günü) ODA TV'de "Abdullah Öcalan Hangi Devlet Üniversitesi'nde Düzenlenen Sempozyuma Davet Edildi" başlığı ile, okuyan tarafından konunun objektif değerlendirilmesine imkân vermeyen, sansasyonel, manipüle edici tarzda bir haber çıktı.
Bu haberin hemen akabinde Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü, gerekçe göstermeden Sempozyum için kullanıma sunduğu Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’na ilişkin kararını iptal ettiğini bildirdi.
Marksizmin ve Sosyalizmin Sorunları Sempozyumu'nu, ODA TV'deki haberin yarattığı izlenimin aksine, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi düzenlememiştir; Üniversitenin Sempozyumun düzenlenmesi ve çağrıldığı iddia edilen kişiler ile bir ilgisi yoktur. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yönetimi, sadece başta yer isteme talebimizi olumlu karşılamıştı. 15 Eylül 2014 tarihinde de sempozyum için izin vermiş olduğu yer tahsisini iptal ettiğini tarafımıza bildirmiştir.
Bu iptalin (iptal kararına ilişkin resmen bir gerekçe bildirilmese de) ODA TV adlı sitedeki sansasyonel ve manipüle edici haber ile ilişkili olduğu açıktır.
Bu iptal olayı, Türkiye'de akademinin düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgili tavrının sınırları olduğunu bir daha hatırlatmıştır.
Düşünce ve ifade özgürlüğü koşulsuz olarak herkese tanınması gereken bir haktır. Herkesin düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak kendine demokrat diyen herkesin görevidir.  Sempozyum Hazırlık Girişimi olarak, bu ilkeyi esas alarak, herkesin eşit koşullarda başvurduğu bir sempozyum düzenlemeyi ve başvuran herkesin söz hakkını savunmayı bir görev bildik.
Sansasyonel ve manipüle edici haberi nedeniyle Oda TV’yi; bu haber nedeniyle Sempozyumumuza verdiği salon tahsisini iptal eden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yönetimini kınıyoruz.
Marksizmin ve Sosyalizmin Sorunları Sempozyumu Hazırlık Girişimi
23 Eylül 2014 Salı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder